Verseny
Aktuális
23. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY
0

23. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

Bejegyezte: JPG2014-06-10

Eredményhirdetés – Budapest, 2014. június 10.

Herczog Attila és Fischer András
kiemelt dicséretben részesült

Herczog Attila és Fischer András

Herczog Attila és Fischer András

verseny

Az Európai Unió 1988-ban döntött arról, hogy hivatalosan átveszi a Philips által 1968 óta lebonyolított európai ifjúsági tudományos verseny megszervezését. Az EU Fiatal Tudósok Versenyének célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítsák.

Évente átlagosan 25 000 fiatal tudós, ill. tudósjelölt (elsősorban középiskolás) indul az egyes európai országokban megrendezett versenyeken. A döntőt először 1989-ben rendezték meg Belgiumban, és azóta mindig más európai ország látja vendégül a fiatal diákokat.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben írta ki az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt az EU-versenyek mintájára. Nevezni lehet bármilyen probléma tudományos szintű megoldására irányuló ötlettel, ill. javaslattal a természettudományok (biológia, fizika, kémia, földrajz), a környezetvédelem, az informatika, a távközlés, a számítástechnika és a műszaki tudományok, valamint a matematika területéről.

Az I. Országos Ifjúsági Innovációs Verseny megrendezésével Magyarország számára lehetőség nyílott arra, hogy – Középkelet-Európából elsőként – csatlakozzon az EU-versenysorozatához. Az 1992. szeptemberében Sevillában megrendezett európai döntőben meghívottként már a magyarországi verseny legjobbjai is részt vettek, 1995-től pedig teljes jogú résztvevőként indulhattak.

2003-ban a Magyar Innovációs Szövetség főszervezésében Magyarország volt a házigazdája a 15. EU Fiatal Tudósok Versenyének.

forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Az eredményhirdetésre június 10-én, Budapesten került sor a Design Terminálban. A zsüri tagjai, a díjátadók kiemelkedő tudósok voltak: Dr. Pakucs János, Dr. Bendzsel Miklós, Dr. Pálinkás József, Dr. Szabó Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztérium képviseletében Dr. Sipos Imre államtitkár.

A kiemelt dicséretben részesített fejlesztésről a Facebookon is olvashatnak az érdeklődők:

Képek a díjátadóról