Népszerű
Legérdekesebb
RENDEZÉS
Pályázat
Aktuális
“Határtalanul” – Erdélyi utazás 2019
0

“Határtalanul” – Erdélyi utazás 2019

Bejegyezte: JPG2019-05-28

Erdélyi élmények

  2019 tavaszán a „Határtalanul” című pályázat keretében vettem részt a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, és a brassói Áprily Lajos Főgimnázium csereprogramján. A cserekapcsolat már 2002 óta működik a két testvériskola között. Ebben az évben központi téma volt a földrajz, aminek személy szerint nagyon örültem.

  Márciusban érkeztek hozzánk a brassói diákok, és röpke egy hét alatt jártuk be Pécs és környéke földrajzi különlegességeit. Ahogy én tapasztaltam, a diákok gyorsan megtalálták a közös hangot. Már az első naptól kezdve baráti hangulat uralkodott a társaságban.

  Mi május közepén utaztunk Brassóba, ahonnan egy hét után rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk vissza. Geológiai formákból nem volt hiány. Odafelé az aranyosfői jégbarlangnál álltunk meg, amely a pleisztocén kori eljegesedés emlékét őrzi. Ottlétünk első napján bejártuk Brassó belvárosát. A város fölött magasodó Cenk hegyre (van, kinek örömére) az időjárás miatt nem mentünk fel. A brassói diákok többsége néptáncolni jár, náluk ez egyrészt hagyományőrzés, másrészt nagyon jól összetartja a közösséget. A Búzavirág nevű néptáncegyüttes (amelynek az én cserediákom is tagja) ottlétünk során ünnepelte fennállásának 70 éves évfordulóját. Ennek alkalmából gyönyörű előadást tartottak, amit természetesen mi is megnéztünk.

  Következő nap a havasi pásztorkodás, házi készítésű sajt, és puliszka kóstolás, macska simogatás, és barátkozás között még egy bobozásra is maradt idő. (A következő napi megfázást nem is említeném…) Jó társaságban még a busz lerobbanása sem volt tragédia, amikor éppen a program végén utaztunk vissza Brassóba. Igaz, egy bluetooth hangszóró a buszban néha idegesítő, de egy útszéli táncos, mentőbusz-várós, medvétől félős csapatépítésnek nagyon jó alapot adott.

  Az elkövetkező napokban a vulkáni utóműködés példáival is találkoztunk Hargitafürdőn és Kovásznán, megcsodáltuk Segesvár belvárosát, és a Csíki Sörgyárba is ellátogattunk. (Sörkóstolás nem volt, ezt a csapat egyik fele rezignáltan fogadta.) A kávézós, mosdókeresős, chips-evős történeteken túl is volt élmény, főleg azoknak, akik most ismerték meg Erdély ezen területét.  Mesebeli tájakon jártunk, ahol a fenyvesek szinte az égig érnek a hegyek csúcsain. Igaz, néha az ablakból kinézni is fárasztó volt, de megérte. Magas hegyek, szűk völgyek, és gyors folyású patakok kísérték szürke Mercedes buszunkat.

  Egyre jobban összekovácsolódó csapatunkra hamar eljött a búcsúzás órája. Sokan könnyes szemmel integettek új barátaiknak, de nem hinném, hogy ezek az integetések egyben a barátság végét is jelentették. (Hála az internetnek, és a minden évben ismétlődő cserekapcsolatnak).

  Hazafelé Torockón volt a tranzitszállás, ahol egy gyermekotthont is meglátogattunk. Egy nevelő mesélte el, hogyan is élnek ott a többnyire szegény családból odakerült óvodás és kisiskolás korú gyerekek. Sajnos a gyerekekkel az idő szűke miatt nem tudtunk sokat beszélni. Amikor a torockói szállás felé vettük az irányt, érződött, hogy sokan arra gondoltunk, milyen jó is, hogy minket otthon várnak a szüleink, és van hová hazamennünk. A szálláson már újra a bluetooth hangszóróé volt a főszerep, és kiderült, hogy hálózsákban egész kényelmesen túl lehet élni a fűtetlen faházakban töltött éjszakát (és egy fiktív medvetámadást). A program majdnem utolsó helyszíne a tordai sóbánya volt, ahol a 40 méter mély teremben mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. Fotók készültek bőven, leírni elég nehéz a látottakat. Engem leginkább a Hobbit c. filmben látható bányatermekre emlékeztetett.

  Csütörtök este 8 óra körül kicsit fáradtan értünk haza. A sok esti élménybeszámoló után én nem tudom, ki ment iskolába pénteken, de a hétvége valószínűleg legtöbbünknél a pihenésről szólt. A beszámoló lezárásaként írhatnám, hogy milyen gyönyörű úton vettem részt, és mennyi élménnyel gazdagodtam, de ebből az olvasó sokat nem tud elképzelni. A cserekapcsolat egy nagyon jó módja annak, hogy új embereket és új helyeket ismerjünk meg. Mindenféleképpen tudom ajánlani az utat azoknak, akik nem félnek a medvéktől, és készen állnak megismerni ezt a területet.

Baróti Adél 9.D

Járványügyi intézkedési terv 2021
Hírlevél

Szeptemberi hírlevelünk elérése:

HÍRLEVÉL SZEPTEMBER
Mindennapos testnevelés

Bővebb információk:

Mindennapos testnevelés
Elérhetőségeink
Publikus Iskolai Naptár
Csatlakozás Google Tanteremhez

Az alábbi gomb egy PDF dokumentumot nyit, melyben leírtuk, hogyan csatlakozhat a meghívott diák egy kurzushoz, egy Google Tanteremhez:

Csatlakozás Google Tanteremhez
Tájékoztatók, hírlevelek

FONTOS! ÚJ!

TÁJÉKOZTATÓ A TANTERMEN KÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKARENDBEN VALÓ RÉSZVÉTEL SORÁN
MEGVALÓSULÓ ADATKEZELÉSRŐL:

TÁJÉKOZTATÓ

 

ÚTMUTATÓ A TANTERMENKÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKARENDBEN VALÓ RÉSZVÉTEL SORÁN MEGVALÓSULÓ ADAT KEZELÉSHEZ:

ÚTMUTATÓ

 

Tájékoztatás a Krétáról 2019/20
Hit- és erkölcstanoktatás

Hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatos információk:

A Római Katolikus Egyház
szülői tájékoztatója 2021

A Református Egyház
szülői tájékoztatója 2021

Adó 1%-a
Beszámoló 2019
Pályázati Projekt

Határtalanul


Határtalanul


Határtalanul


A Pécsi Janus Pannonius Gimnáziumszechenyi_2020_logo_allo_color_gradient_CMYK

Innovatív Fejlesztése


TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-0746

Hirdetés

Weboldalunk megújult!

Korábbi weblapok itt elérhetők:
RÉGI WEBOLDALAK

Javasolt böngésző: Google Chrome.

A MENÜben standard oldalainkat érhetik el!

Látogatói statisztika